BLOEI Opleidingen en trainingen Zwolle

Hoe zorg je dat je coachgesprek binnen de tijd blijft?

Herken je dit? je coachee heeft veel te vertellen, stelt talloze vragen, en voor je het weet, is de tijd om en heb je nog niet alles besproken. Het is belangrijk om zowel aandacht te geven aan je coachee en binnen de geplande tijd te blijven. Hier zijn enkele tips om je hierbij te helpen, zonder dat je je coachee het gevoel geeft dat hij of zij afgeremd wordt.

Bespreek aan het begin van de sessie welke punten jullie willen behandelen. Dit zorgt voor structuur en houdt het gesprek gefocust en voorkomt dat jullie afdwalen.

Tip: ‘Wat is het belangrijkste waar je het vandaag over wilt hebben?’

Maak gebruik van een timer of een zichtbare klok om jezelf en je coachee bewust te houden van de tijd. Dit kan subtiel gebeuren door bijvoorbeeld een kleine klok op je bureau te zetten of een discreet signaal op je telefoon te gebruiken.

Tip: Geef aan het begin van de sessie aan dat je een timer gebruikt om ervoor te zorgen dat jullie alles kunnen bespreken wat nodig is.

Als je merkt dat je coachee meerdere onderwerpen heeft die ze willen bespreken, help  om te prioriteren. Vraag welke onderwerpen het meest urgent of belangrijk zijn en focus je daarop.

Tip: Gebruik vragen zoals ‘Welke van deze onderwerpen heeft op dit moment de grootste prioriteit voor je?’

Als je merkt dat het gesprek afwijkt van het onderwerp of als de tijd begint te dringen, wees dan assertief, maar vriendelijk in het terugbrengen van de focus. Dit kan door gebruik van zinnen zoals ‘Dit is een interessant punt, maar laten we even teruggaan naar het oorspronkelijke onderwerp om ervoor te zorgen dat we alles kunnen bespreken wat nodig is.’

Tip: Benoem en noteer belangrijke onderwerpen om in de volgende sessie te behandelen. 

Laat ongeveer vijf minuten voor het einde van de sessie weten dat de tijd bijna om is. Dit geeft je coachee de kans om eventuele laatste vragen te stellen of belangrijke punten te benadrukken.

Tip: Gebruik een zin als ‘We hebben nog vijf minuten. Zijn er nog specifieke vragen of punten die je wilt bespreken voor we afronden?’

Door deze tips toe te passen, zorg je ervoor dat je coachgesprekken binnen de tijd blijven, terwijl je coachee zich gehoord en begrepen voelt. Het gaat erom een balans te vinden tussen het bieden van ruimte voor je coachee om te praten en het effectief managen van jouw beschikbare tijd.

© 2020-2024 BLOEI Opleidingen | Website door WebKeizerin | Alle rechten voorbehouden.