De kracht van open vragen!

Open vragen stellen

Als coach is het belangrijk om open-minded en zonder oordeel en aannames de gesprekken te voeren. De makkelijkste manier om dit te doen is het stellen van open vragen. Klinkt heel logisch, maar blijkt in de praktijk soms toch lastig te zijn.

Met name door eigen ervaring en aannames wordt er nog wel eens ‘gestuurd’ in een gesprek en vaak door het stellen van gesloten vragen. Hierdoor gaat het gesprek de kant op die de coach voor ogen heeft. Soms handig, maar vaak mis je dan essentiële informatie.

De zeven W’s en drie H’s

Als je een open vraag wilt stellen dan begin je de zin met een van onderstaande woorden.

Waar                   Plaatsbepaling
Wat                     Hoedanigheid
Waarom            Beweegreden *
Wie                     Ontdekking personen
Waarmee          Door middel van
Wanneer           Tijdsbepaling
Welke                 Ontdekking zaken

Hoe                     De manier waarop
Hoeveel              De kwantiteit
Hoe vaak            Aantal malen

* De Waaromvraag liever niet gebruiken. Hierin schuilt een oordeel. ‘Waarom doe jij dat zo?’ voelt voor de ander vaak (vanuit verleden) dat hij/zij een verklaring moet afleggen. In plaats van het woord ‘Waarom’ kun je ook ‘Hoezo’ gebruiken.

Toch een sturende vraag stellen?

Mocht je als coach willen ‘sturen’ in het gesprek dan kun je de vraag stellen: ‘Hoe belangrijk is voor jou…?’ Bij deze vraag kan de ander bijna niet anders antwoorden dan ‘Heel belangrijk!’. Dit maakt voor de coach de weg vrij om dieper op het onderwerp in te gaan. Voordeel is dat het nu ook echt een belangrijk onderwerp is omdat de ander het zelf gezegd heeft.

Het stellen van open vragen (zonder na te denken) vergt vlieguren. Hoe vaker je het toepast, hoe makkelijker het wordt. Je zult merken dat het steeds meer een automatisme wordt.

En het leuke is… je krijgt soms zulke verrassende gesprekken door de kracht van open vragen.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Image_Widget”][/siteorigin_widget]

Over Adinda Keizer

Adinda Keizer is ondernemerscoach en commercieel trainer bij Vindjeklant. Ze is gestart met BLOEIopleidingen in 2020 en deelt al haar kennis met de cursisten. Zij worden opgeleid tot ondernemerscoach waarbij de klant van de ondernemer centraal staat. Een mensenmens opleiding die je leert hoe je weet wat bij de ondernemer past en welke middelen je hiervoor kunt inzetten.

[siteorigin_widget class=”SiteOrigin_Widget_Button_Widget”][/siteorigin_widget]