BLOEI Opleidingen en trainingen Zwolle

Wat is situationeel leiderschap?

Je bent net begonnen als manager van een dynamisch team. De ene medewerker is een enthousiaste nieuwkomer zonder ervaring, terwijl de ander een doorgewinterde professional is die wel wat extra motivatie kan gebruiken. Hoe zorg je ervoor dat iedereen optimaal presteert? Het antwoord ligt in situationeel leiderschap.

Zelfsturende teams een utopie

Er is geen enkele leiderschapsstijl die altijd en overal werkt. Het gaat erom dat je de stijl vindt die bij jou past. En nog belangrijker een stijl die past bij de samenstelling van jouw team. Als je weet welke niveau’s er in je team aanwezig zijn dan kun je hierop jouw stijl van leidinggeven aanpassen. Een zelfsturend team kan alleen als iedereen ‘alles’ weet en zelfstandig kan werken.

Het situationeel leiderschap model

Paul Hersey en Ken Blanchard ontwikkelden het Situationeel Leiderschap Model (SLM) dat vier leiderschapsstijlen omvat, aangepast aan de geschiktheid en zelfstandigheid van medewerkers. Flexibiliteit is hierbij cruciaal, omdat medewerkers zich altijd ontwikkelen richting meer zelfstandigheid (S4).

Leiden (S1)
Nieuwe en onervaren medewerkers hebben sturing nodig. Geef duidelijke instructies en begeleid hen stap voor stap. Zorg ervoor dat ze zowel het einddoel als de tussenstappen begrijpen, en geef regelmatig feedback om hun voortgang te bevestigen.

Begeleiden (S2)
Enthousiaste, maar nog onervaren medewerkers hebben begeleiding nodig. Motiveer hen door overtuiging en uitleg. ‘Verkoop’ de taken zodat zij begrijpen waarom bepaalde zaken belangrijk zijn. Jij neemt de beslissingen, maar je betrekt hen bij het proces en laat ze veel vragen stellen.

Steunen (S3)
Bekwame, maar tijdelijk minder gemotiveerde medewerkers vragen om ondersteuning. Deel verantwoordelijkheden en geef ruimte voor feedback. Regelmatige 1-op-1 gesprekken helpen om hun knelpunten en ambities te bespreken, waardoor hun motivatie kan worden hersteld.

Delegeren (S4)
Zeer ervaren en zelfstandige medewerkers hebben weinig sturing nodig. Geef hen de vrijheid om zelfstandig te werken, maar bespreek wel het einddoel en de deadlines. Monitor de voortgang op afstand en zorg voor tussentijdse evaluaties. Vertrouwen en loslaten zijn hier de sleutelwoorden.

De wisselwerking

Je leiderschapsstijl heeft direct invloed en effect de zelfstandigheid van je medewerkers. Door verantwoordelijkheden stapsgewijs te vergroten, groeien zij in hun rol en nemen hun vaardigheden en zelfvertrouwen toe. Het is verstandig om je leiderschapsstijl aan te passen aan de situatie en de behoeften van je team.

© 2020-2024 BLOEI Opleidingen | Website door WebKeizerin | Alle rechten voorbehouden.