Weerstand binnen je team

Als manager heb je vast wel eens weerstand ervaren binnen je team. Je hebt een nieuw plan, maar je team lijkt er niet blij mee te zijn. De hakken gaan in het zand en je voelt frustratie opborrelen. Hoe komt dat eigenlijk en wat kun je eraan doen?

Hoe ontstaat weerstand?

Weerstand komt vaak voort uit aannames en emoties. Je team kan negatief reageren op verandering vanwege verschillende overtuigingen: ze moeten het eens zijn met jouw plan, ze moeten veranderen want dat is beter voor het bedrijf, of ze moeten gewoon niet zo moeilijk doen. Deze overtuigingen gecombineerd met emoties leiden tot weerstand (O + E = W)

Overtuigingen + Emoties = Weerstand

Wat gebeurt er precies?

Ook jij koppelt overtuigingen aan deze situatie, zoals: ‘Ze moeten het met mijn plan eens zijn’ of ‘ze moeten niet zo moeilijk doen.
Deze overtuigingen, gecombineerd met jouw emoties, creëren ook weerstand. Het is belangrijk om eerst je eigen weerstand los te laten.  Accepteer dat je team niet blij is met jouw plan. Door te accepteren, creëer je geen negatieve emoties bij jezelf, wat jou weer effectiever maakt in je communicatie en aanpak.

Tips om weerstand te overwinnen

Ga in gesprek
Zet je medewerkers om de tafel en leg uit wat je opmerkt en wat je wilt bereiken. Stel vragen als: ‘Wat is de reden dat jullie tegen mijn plan zijn?’, ‘Waar maken jullie je zorgen om?’ en ‘Wat is het ergste wat er kan gebeuren?’

Erken de weerstand
Als je weerstand voelt, benoem het dan. Geef mensen de tijd om te reageren en hun gevoelens te uiten. Achter elke weerstand zit een verlangen of een zorg. Door deze te achterhalen, kun je beter inspelen op de werkelijke behoeften en angsten van je team. Vraag om hun reacties en luister actief naar hun zorgen en bezwaren.

Vermijd escalatie
Als de sfeer negatief wordt, las dan een pauze in of stel het gesprek uit. Dit geeft iedereen de tijd om te reflecteren en kalmeren.

Betrek je team bij de oplossing
Laat je medewerkers meedenken over oplossingen. Dit creëert draagvlak en zorgt ervoor dat ze zich gehoord en gewaardeerd voelen.

Luister tussen de regels door
Niet iedereen vertelt alles in een overleg. Probeer ook non-verbale signalen en subtiele hints op te pikken.

Bespreek persoonlijke zaken individueel
Sommige bezwaren of zorgen worden beter in een 1-op-1 gesprek besproken, waar medewerkers zich vrijer voelen om eerlijk te zijn.

Hoe ga je nu om met weerstand?

Urgentie x Eigen Behoefte = Beweging (U x E = B)

Deze formule benadrukt het belang van urgentie en de persoonlijke behoeften van je teamleden om beweging te creëren. Door de urgentie van de verandering duidelijk te maken en in te spelen op de persoonlijke behoeften, kun je weerstand omzetten in positieve actie.

Weerstand hoeft niet negatief te zijn. Het kan zelfs een kans bieden om dieper inzicht te krijgen in je team en gezamenlijk tot betere oplossingen te komen. Door effectief met je eigen weerstand en dat van je team om te gaan, kun je je team motiveren en inspireren om samen de veranderingen door te voeren.

© 2020-2024 BLOEI Opleidingen | Website door WebKeizerin | Alle rechten voorbehouden.